Glykemiskt Index – GI

Glykemiskt Index eller GI-metoden är en känd diet som är skapad utav David Jenkins.
Denna kost var från början skapad för att hjälpa diabetiker att se blodsockrets påverkan utav olika livsmedel.

Som sagt så mäter det glykemiska indexet hur fort det kolhydraterna höjer kroppens blodsocker.
Ju högre GI index desto högre stiger blodsockret.

För att gå ner i vikt så skall maten ha ett lågt GI värde.

Glykemiskt Index Tabell

Produkt Glykemiskt Index Värde
palsternacka, kokt 99
ungsbakad potatis 98
rispuffar 96
baguette 95
glutenfritt bröd 93
snabbris 92
korvbröd 90
honung 80-105
potatismos, puler 87
riskakor 85
cornflakes 85
gelehallon 83
pommes frites 78
vattenmelon 75
potatismos, hemlagad 70
Japp, Mars 70
potatis kokt 70
tacoskal 70
pannkakor 68
ananas 68
saft,läsk 67
småkakor 65
majschips 63
pizza 62
wiernerbröd 60
råris 60
majskorn 59
russin 59
popcorn 57
apelsinjuice 54
potatischips 51
lättglass 51
speghetti 50
vindruvor 45
äppeljuice 42
fullkornspasta 40
tomatjuice 39
applen 38
päron 36
gräddglass 35
jordgubbar 33
persika 29
mjölk 28
sojabönor 18
morot,rå 16
jordnötter, rostade 15
paprika 10
sallad 10
tomat 10
broccoli 10